Hildo Krop
De bakkerszoon uit Steenwijk die de stadsbeeldhouwer van Amsterdam werd
Hildo Krop (1884-1970) was de zoon van een banketbakker in Steenwijk. Hij koos, na een gedegen koks-en bakkersopleiding, voor het kunstenaarschap. Al snel na zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten maakte hij naam en werd hem door de gemeente Amsterdam een dienstverband aangeboden.
Hildo Krop (1884-1970) was de zoon van een banketbakker in Steenwijk. Hij koos, na een gedegen koks-en bakkersopleiding, voor het kunstenaarschap. Al snel na zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten maakte hij naam en werd hem door de gemeente Amsterdam een dienstverband aangeboden. Na veertig jaar voor de gemeente Amsterdam te hebben gewerkt, werd hem uiteindelijk in 1956 de eretitel van Stadsbeeldhouwer van Amsterdam toegekend. Uit deze jarenlange relatie zijn ontelbare werken voor de stad Amsterdam voortgekomen. In de stadsuitbreidingswijken van tussen de beide wereldoorlogen, op bruggen en in parken treft men werk van Hildo Krop aan.
Maar Hildo Krop hield zich ook bezig met andere thema’s: vrouwelijke naakten met een symbolische betekenis en de natuur. Krop beeldde ook filosofen uit: Erasmus (in de tuin van het Vredespaleis in Den Haag en voor het Vossius-gymnasium Amsterdam), Spinoza (Spinoza-lyceum in Amsterdam), Descartes (voormalig Cartesius-lyceum in Amsterdam).
Zijn productiviteit was ongekend. Hammacher, oud-directeur van het Kröller Müller Museum noemde Krop de vruchtbaarste beeldhouwer die wij ooit hebben gehad. Maar zeker zo opmerkelijk was zijn veelzijdigheid. Want naast zijn beeldhouwwerk ontwierp hij ook boekbanden, meubels en vloerkleden, vervaardigde hij penningen en houtsneden, had hij zich bekwaamd in het snijden in hout en ivoor en was hij een begaafd keramist.