Schenking twee schilderijen

Enkele maanden geleden werden wij benaderd door de heer Hein Spanjaard uit Zwolle met de vraag of wij misschien belangstelling hadden voor een schilderij van Hildo Krop. Krop was natuurlijk in de eerste plaats – maar ook nog in de tweede en de derde plaats – beeldhouwer en geen schilder. Maar wanneer je als museum pretendeert de veelzijdigheid van deze kunstenaar te tonen en uit te dragen (en dat doen wij), dan verzamel je ook zijn teken- en schilderwerk.

Dus betoonden we vanzelfsprekend onze interesse in een aangeboden schilderij van de alleskunner Krop. Het schilderij waar het om gaat betreft een voorstelling van de OLV-toren van Amersfoort, in de volksmond ook wel de Lange Jan genoemd. We vermoeden dat Krop dit werk (39 bij 20 cm) rond 1917 heeft geschilderd, ten tijde van zijn werkzaamheden aan de drie reliëfs van het Belgenmonument (Mo 2a) aldaar. We komen tot deze opvatting op grond van de signering, het kleurgebruik, de wijze van schilderen en de vergelijking met ander vroeg werk uit onze collectie. Bovendien zijn er meer voorbeelden van schilderwerken van zijn hand en plaatsen waar hij in dezelfde periode op locatie aan beelden werkte. Een treffend voorbeeld zijn de ter plekke gehakte beelden voor de Wilhelminabrug te Den Bosch (B 37 uit 1922/23) en het in diezelfde tijd gemaakte olieverfschilderij van de Sint Jan (ook te zien in ons museum).

Nog een schilderij!

Bij het ophalen van dè Krop verraste de heer Spanjaard ons met het tonen van nog een schilderij: een fraai geschilderd portret (57,5 bij 39 cm) van zijn grootvader èn Hildo Krop zijn twee jaar oudere broer Hendrik (1882-1975). Deze, olieverf op linnen geschilderde, portretkop werd in1944 vervaardigd door de schilder/graficus/tekenaar en etser Alfred Löb (1883-1959). In het jaar 2000 waren we al in de gelegenheid het grote, door de Vlaamse portretschilder Isidore Opsomer, geschilderde portret van Hildo te verwerven. Met deze schenking van Hendrik zijn als het ware de beide broers, die in hun jeugd in Steenwijk zo veel met elkaar optrokken, weer onder één dak herenigd.