Het oventje van Hildo Krop

In mei 2018 kreeg ons museum bezoek van twee dames. Dat komt wel vaker voor, maar dit bezoek was meer dan een gewoon bezoek. Eén van de twee dames was Adriana Baarspul, een bekend keramiste. Zij was in het bezit van het oventje waarin Hildo Krop zoveel van zijn kleine plastiekjes had gebakken. Adriana wilde graag dat na haar overlijden, het oventje een plaats zou krijgen in het Hildo Krop Museum. Deze schenking op termijn, werd door het bestuur met een warm onthaal geaccepteerd.

Begin mei kregen wij een email van Greta Tromp, de andere dame van de twee hierboven genoemde museumbezoekers. Zij schreef dat Adriana Baarspul inmiddels was overleden (november 2020) en wilde graag een afspraak maken om het oventje in Steenwijk te bezorgen.

Dit kolengestookte oventje schafte Hildo Krop rond 1927 aan. Krop creëerde in dit oventje een serie kleine beeldjes: mensfiguurtjes, fauntjes en klein beestjes.

De moeder van Adriana Baarspul volgde in haar jonge jaren een opleiding tot verpleegkundige in Utrecht. Zij raakte daar bevriend met Helen Krop, de dochter van Hildo, die dezelfde opleiding volgde. Tante Helen, zoals ze door Adriana werd genoemd, gaf de jonge Adri op een gegeven moment een brood klei met daarin een bos rode dahlia’s gestoken. Zo ontdekte Adriana de wereld van klei en keramiek en werd keramist van beroep. Zij is met haar werk erg beroemd geworden. De vriendschap tussen Adri en Helen heeft er voor gezorgd dat het oude oventje van Hildo Krop in het bezit kwam van Adri Baarspul. Binnenkort zal dit bijzondere oventje, waarin Hildo Krop veel geëxperimenteerd heeft, te bewonderen zijn in de keramiekzaal van het Hildo Krop Museum.